Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
[...] pod ręką zapas mięsa, warto robić większe zakupy i mrozić. Żeby sobie ułatwić zadanie, to dobrze jest poćwiartować na kawałki i wrzucać je do zamrażarki w takich porcjach, jakie później będziemy spożywać. Dzięki temu nie będziesz musiała rozmrażać dużych kawałków, które mogłyby się zmarnować. Pamiętaj też, że to, że mięso lub ryba są zamrożone, [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] ale nawet zwykłe jaja kupione w markecie są niezwykle pożywne. Należy pamiętać, aby zjadać całe jajka wraz z żółtkiem. To właśnie z niego pochodzi większość dobrych rzeczy, jakie znajdziesz w jajkach. Podsumowanie Jajka są niezwykle wartościowym składnikiem diety. Przy niskiej kaloryczności dostarczają mnóstwo cennych substancji. Nie wykazano, [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
Wszyscy doskonale wiemy, że odpowiednia dieta może być traktowana niemal, jako lekarstwo dla wielu naszych dolegliwości. Złe odżywianie działa odwrotnie... Nie myślimy o tym, dopóki nie stanie się coś poważniejszego. Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego [...]
[...] gdy badani spożywali sterole w tłustych pokarmach, takich jak majonez, sos sałatkowy i jogurt, oraz gdy były one dostarczane przez cały dzień, a nie np. tylko rano. Czy są jakieś wady dodawania steroli roślinnych do diety? W jednym z badań naukowcy odkryli, że te „tłuszcze” roślinne gromadziły się w zastawce aortalnej serca, co rodzi pytanie, [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
[...] orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy migdały. W czym przydatne jest masło orzechowe oraz jakie wybrać do codziennej diety? Podsumowanie Dodatek masła orzechowego w diecie sportowca pełni obecnie funkcję głównie smakową. Wcześniej bazowano na maśle z orzechów [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] korzyści zdrowotnych dla ludzi i ma pozytywny wpływ na środowisko. W jednym z badań opublikowanych w Journal of the Academy of Nutrition and Diatetics mocno podkreślono, jakie to są zalety. Poznajmy je. Korzyści zdrowotne Spożywając mniej mięsa, ale za to więcej warzyw i owoców, można uniknąć kilku milionów zgonów rocznie. Z pewnością dzieje [...]
Witam, potrzebuje jeszcze pare kalori, wiec postanowiłem że dorzuce sobie orzechów troszke, tylko pytanie jak w temacie jakie najlpiej brać ?? I drugie pytanko bo z tego co wiem, tłuszczy nie powinno sie pryzjmować w posiłkach okołotreningowych, TO co mam zrobić jeśli mam 5 posiłków i 3 treningi, (każdy trneing pomiedzy posiłkiem)
Witam. Czy mogę mieć dietę tłuszczową na masę? Kiedyś miałem ok 3g bialka na kg, 1g tłuszczy na kg i 8-9g węgli na kg. Nic nie pomogło mi przytyć. Ważę 70 kg. Jestem ektomorfikiem. Mogę jeść 3g tłuszczy na kg masy ciała? Jakie tłuszcze jeść? Słonecznik, orzechy arachidowe mogą wchodzić w skład tłuszczy? Dodatkowo Oliwa z oliwek. Co jeszcze ze [...]
Otóż od dłuższego czasu mam dietę. Wszystko dokładnie wyliczone, przyrosty są, ale jest jeden problem ... trądzik. Odkryłem, że za duża ilość węglowodanów przyczynia się w znacznym stopniu ( w moim to było jedyną przyczyną) do powstawania trądziku. Na 1 miecha zrezygnowałem z diety, skóra powróciła do normalnego stanu, ale oczywiście odbiło się [...]
ŚRODKI WSPOMAGAJĄCE TRAWIENIE Art. dotyczy jedynie środków dostępnych w aptece. Nie ujmuję w nim naturalnych sposobów polepszenia trawienia, typu jakie potrawy jesc czy jakie owoce polepszaja trawienie. Często organizm nie nadąża z trawieniem "pożywienia kulturysty" dostarczanego w często i w ogromnych ilościach. Dodatkowo układ pokarmowy jest [...]